Dohányzási dobás


Dohányzás helyett: így tud végleg megszabadulni a cigitől

Promó Ottó hirdetés Az már nem ennyire nyilvánvaló, hogy a cigaretta égése során keletkező füstben lévő anyagok a dohányzással kapcsolatos betegségek elsődleges okozói, amelyek nem csak a dohányzók egészségére, hanem dohányzási dobás környezetükben lévő nemdohányzókéra is károsak. Az ártalomcsökkentés tehát a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke.

a dohányzásról való leszokás rosszul kezdett megjelenni

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint a Földön jelenleg több mint egymilliárd ember dohányzik, hazánkban dohányzási dobás 2 millióan cigarettáznak. A szervezet évente megjelenő körképe szerint Magyarország sajnos dobogós a dohányzók arányszáma dohányzási dobás az OECD országok között, miközben a cigarettázás dohányzási dobás saját és mások szervezetére is káros.

Tehát a nemdohányosok is érintettek… A cigarettázáskor nem csak a dohányos saját szervezetét érik a füstben keletkezett káros anyagok, hanem a környezetében lévőkét is, ezért nagyon fontos, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentésére minél nagyobb figyelmet fordítson a társadalom.

A dohányzás pszichológiája

A dohányfüst több mint vegyi anyagot tartalmaz, amelyek közül ról állapította meg az Egyesült Államok gyógyszereket és élelmiszereket bevizsgáló szervezete, az FDA, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Mitől igazán ártalmas a cigaretta?

  • Dohányzási dobás. A dohányzásról való leszokás nagyon súlyos
  • Alultápláltságot jelent.

A legtöbben a nikotint — ami valóban erős függőséget okozó anyag és olyan mellékhatásokat okozhat, mint például a fejfájás, szédülés — tartják a betegségek kialakulásáért leginkább felelős összetevőnek, azonban számos, a témában jártas mértékadó nemzetközi szervezet szerint dohányzási dobás nem dohányzási dobás cigarettában dohányzási dobás nikotin, hanem az égés, és az égés során keletkező füstben lévő káros anyagok a dohányzással kapcsolatos megbetegedések dohányzási dobás okozói.

A cigaretta füstje több ezer mérgező vegyületet, így arzént, formaldehidet, cianidot, ólmot, nikotint és szén-monoxidot tartalmaz, amelyek közül többről dohányzási dobás bizonyították, hogy egyértelműen összefüggésbe hozhatók különféle betegségek kialakulásával. Kiemelt jelentőségű az ártalomcsökkentés Egyértelműen kijelenthető, hogy a dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától való tartózkodás biztosíthatja, azaz a legjobb az, ha az emberek egyáltalán nem szoknak rá a dohányzásra, ez a leghatékonyabb módja az ártalomcsökkentésnek.

Ha viszont a rászokás — az ismert egészségügyi rizikót figyelmen kívül hagyva — már megtörtént, igyekezni kell minél hamarabb elhagyni a cigarettázást.

Dohányzási dobás, Az ÁNTSZ ellenőrzi a szabályok betartását

A leszokással egyértelműen és arányosan csökken a megbetegedések valószínűsége, és így nem csak saját magukat, de szeretteiket, barátaikat és kollégáikat is megóvják az ártalmaktól. A dohányosok egy része azonban — ahogyan a WHO kutatás eredménye is mutatja — minden figyelmeztetés ellenére sem hagyja abba dohányzási dobás dohányzást.

milyen érzések vannak, amikor abbahagyja a dohányzást?

Azok számára, akik valamilyen okból nem szoknak le, ma már léteznek különféle füstmentes technológiák is, amelyek a felnőtt dohányosokat segíthetik abban, hogy a cigarettánál kevésbé káros dohányzási dobás választhassanak, mivel az égés, dohányzási dobás ezáltal a füst kiküszöbölésével csökkenthető az ártalmas anyagok kibocsátása a cigarettázáshoz képest.

Fontos kiemelni, hogy rengeteg különböző füstmentes technológia létezik, melyek hatása teljesen eltér. A technológiákon belül is óriási különbségek vannak attól függően is, hogy a hatásuk vonatkozásában rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok milyen szintűek.

  • Füst és égés nélkül - decornails.hu
  • Abba lehet hagyni a dohányzást
  • Görcsös tüdő a dohányzásról való leszokás után
  • Az ártalomcsökkentés mindannyiunk érdeke -
  • Tünetek kilépés után

A füstmentes technológiák csoportjába tartoznak például az elektronikus cigaretták, az egyéb, kémiai reakcióval működő technológiák, valamint különféle elveken működő hevítéses technológiák. Az elektronikus cigaretták és az egyéb, kémiai reakcióval működő technológiák dohány helyett nikotintartalmú folyadék, illetve nikotinsó felhasználásával dohányzási dobás elő nikotinpárát. A hevítéses technológia esetében pedig különféle technológiai megoldásoknak köszönhetően olyan hőmérsékletre hevíthető a dohány, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés, és így füst se szabaduljon fel.

dohányzási dobás nasivin orrspray benu

A különböző típusú füstmentes technológiákban közös, hogy égés és füst nélkül működnek, így amellett, hogy csak egy dohányzási dobás a dohányzásról való leszokáshoz toxikus anyagot szabadíthatnak fel működésük során, nem csak maguk a használók, de a környezetükben tartózkodók is kevesebb mérgező anyagnak lehetnek kitéve, mint a cigarettafüst esetében.

A nem megfelelő minőségből fakadó esetleges mellékhatások pedig kizárólag megbízható forrásból származó anyagok használatával kerülhetők el.

"Elvonási tünetek": nagy dobásra készül az Orbán-kormány

Ugyanakkor az új technológiák sem kockázatmentesek, hiszen ezek által is nikotin jut a szervezetbe, amely erős függőséget okozó anyag, továbbá a nikotin megemeli a szívfrekvenciát és dohányzási dobás vérnyomást, és egyelőre ezen új alternatívák használatának hosszú távú hatása sem ismert. A dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölésének leghatékonyabb módja továbbra is kizárólag dohányzási dobás, ha nem dohányzunk.

lehetséges e másodszor is leszokni a dohányzásról? hörghurut alatt hagyja abba a dohányzást

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Dohányzási dobás.