Nikotinfüggőség kezelésére


hízni, ha lehagyja a dohányzást

Jó alvással a függőség ellen Azoknak a dohányosoknak, akik képtelenek leszokni a cigarettáról, a vakcináció jó lehetőség lenne, és több kutatócsoport is megpróbált már megfelelő oltóanyagot létrehozni. Ezeknek a túlnyomó része azonban nem működött, mivel a nikotin olyan nikotinfüggőség kezelésére molekula, hogy az immunrendszer általában nem ismeri fel és nem kezd el ellene antitesteket termelni.

nikotinfüggőség kezelésére

Megoldható, hogy nikotinfüggőség kezelésére az antitestet adják be a betegnek, ez a terápia azonban nagyon drága lenne, mivel az antitest injekciókat az antitestek rövid élettartama miatt nagyon gyakran kellene ismételni.

Ronald Crystal és munkacsoportja, a New York-i Weill Cornell Orvostudományi Főiskola dolgozói úgy döntöttek, megkerülik a problémát úgy, hogy a nikotinellenes antitestet termelő gént juttatják be a szervezetbe.

terhesség dohányzás után

Kiválasztották az egérben található legerősebb nikotinellenes antitestet és izolálták a gént, amely ezt termeli. Ezután ezt a gént egy hordozóhoz, más néven vektorhoz kapcsolták, az adeno-asszociált vírushoz AAVamelyet széles körben használnak a génterápiában.

Nikotinfüggőség kezelésére

Amikor a vírushoz kapcsolt gént nikotinfüggő egereknek adták be, az egerek mája nikotinfüggőség kezelésére a vírus-gén komplexet és a gén antitesteket kezdett termelni, amelyek bejutottak a véráramba. A kutatók aztán ezeknek az egereknek nikotint adtak be, annyit, amennyit két cigaretta tartalmaz.

E nikotin 83 százalékát megkötötték az antitestek, mielőtt még eljuthatott volna az agyhoz. A génkezelés hatására az egerek viselkedése is megváltozott.

nem adom fel a dohányzást uram, hogyan lehet leszokni a dohányzásról

A nikotin az egerekben rendszerint nyugalmi állapotot vált ki, de a kezelt egerek aktívak maradtak és a szívritmusuk sem változott meg a nikotin hatására, noha kezelés nélkül ez is általában bekövetkezik. Jude Samulski, az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill munkatársa, aki tagja volt annak a kutatócsoportnak, amely az AAV-t dohányzás és megjelenés vektorrá nikotinfüggőség kezelésére, nagyon lelkesen fogadta az eredményeket, örült, hogy a vektor e célra is felhasználható.

Kiválónak nevezte a kísérletet, amellyel nikotinfüggőség kezelésére a vakcinákkal kapcsolatos nehézségeket. Kételkedik azonban abban, hogy a génterápia elég alaposan bevizsgált nikotinfüggőség kezelésére lenne ahhoz, nikotinfüggőség kezelésére ezzel kezeljék a nikotinfüggőséget. Mindeddig az Nikotinfüggőség kezelésére csak olyan személyekben tesztelték klinikailag, akiknek HIV-jük volt vagy a rák végső stádiumában voltak — az ő esetükben a potenciális haszon nagyobb volt, mint a kockázat.

Úgy gondolja, hogy még mielőtt igazolják majd e módszer biztonságosságát, jobb, biztonságos nikotinfüggőség kezelésére fognak nikotinfüggőség kezelésére.

Leszokás a dohányzásról: ezek a módszerek váltak be

Crystal is egyetért azzal, hogy a humán vizsgálatokra még éveket várni kell; a nikotinfüggőség kezelésére lépés a módszer primátákon való kipróbálása. Eközben ugyanezt a modellt megpróbálják felhasználni olyan génkezelések létrehozására, amelyekkel a metamfetamin- vagy a kokainfüggőséget vagy bármilyen más drogfüggőséget lehet kezelni. Weisz Júlia.