Orrspray hatóanyagok, Női Egészség Éve 2020


hogyan lehet csökkenteni a dohányzás iránti vágyát

Az orrcsepp alatt a nazálisan használt gyógyszeres orrspray hatóanyagok értjük, melyeket az orr gyulladásosfertőzéses betegségeinek kezelésére használnak pl. A leggyakrabban használt lohasztó orrcseppek célja, hogy a náthával járó gyulladt orrnyálkahártyát lelohasszák és ezzel javítsák, helyreállítsák az orrlégzést.

orrspray hatóanyagok videó hogyan leszokni a dohányzásról

Lohasztó orrcseppet csak néhány napig szabad használni, a hozzászokás veszélye miatt. A rendszeres orrcsepphasználat során krónikus idült nyálkahártya-gyulladás alakulhat ki.

miért hízni, ha lehagyja a dohányzást

Tapadós, nagy mennyiségű váladék eltávolítását megkönnyíti az élettani sóoldattal történő orrmosás. Felhasználásai[ szerkesztés ] javítja az orrspray hatóanyagok állapotát: elősegíti az orrüregben lévő váladék, gyulladásos mediátor anyagok eltávolítását, lelohasztja a gyulladás miatt duzzadt orrnyálkahártyát.

Rhinitis medicamentosa[ szerkesztés ] A rhinitis medicamentosa a rhinitis chronica egyik formája, amely valamilyen orrcsepp ismételt és tartós használata orrspray hatóanyagok jön létre, gyógyszerfüggő rhinitis.

A beteg annyira hozzászokik az orrcsepphez, hogy nélküle nem orrspray hatóanyagok jól levegőt az orrán. Ahhoz, hogy jól érezze magát, egyre gyakrabban igényli a cseppet. Az érszűkítő hatás elmúltával értágulat lép fel, ami újabb csepp használatára kényszeríti a beteget.

A említett készítmények általában érösszehúzó összetevőt tartalmaznak.

Minden orrcsepp tartalmaz valamilyen tartósítószert, hogy megakadályozza az oldatban a mikroorganizmusok elszaporodását. Ez általában benzalkónium-klorid, amely a baktériumok falának roncsolásával fejti ki hatását. Ennek káros mellékhatásai lehetnek: asztmás betegen bronchusgörcsöt válthat ki Miszkiel et al.

mellkasi szúrás leszokni a dohányzásról, most fáj a tüdőm